Tahdo­nil­maisu: Itä- ja Pohjois-Suomi tavoit­telee laajempaa vaikut­ta­vuutta EU-tasolla

Itä- ja Pohjois-Suomen maakun­tien liitot tiivis­tävät yhteis­työ­tään paran­ta­malla EU-ennakkovaikuttamista ja yhteistä viestintää. Tavoit­teena on vahvistaa alueen ääntä kotimaassa ja Brysse­lissä sekä vahvistaa Itä- ja Pohjois-Suomen elinvoi­mai­suutta ja kilpai­lu­kykyä EU-rahoituksen tukemana.

Kilpai­lu­kyvyn lisää­mi­seksi maakun­tien liittojen välinen yhteistyö on välttä­mä­töntä. Yhteistyö mahdol­listaa resurs­sien, osaamisen ja innovaa­tioiden jakamisen yli maakun­ta­ra­jojen. Yhteis­työllä tuetaan alueen kilpai­lu­kyvyn paran­ta­mista ja vasta­taan globaa­leihin haastei­siin, kuten turval­li­suusym­pä­ristön muutok­seen, ilmas­to­po­li­tiik­kaan ja energia­mur­rok­seen. Vihreät inves­toinnit ja uusiu­tuva energia ovat merkit­täviä kestävän kasvun mahdol­lis­tajia. Itä- ja Pohjois-Suomen ääntä ei voi ohittaa näissä tulevai­suuden kysymyk­sissä. Kannamme vastuuta koko Suomen turval­li­suu­desta ja tulevaisuudesta.

Pohjois-Savo toimii vuonna 2025 puheen­joh­ta­ja­maa­kun­tana. Tavoit­teena on varmistaa tehokas vaikut­ta­minen EU:n päätök­sen­te­koon ja ohjel­miin koko vuoden ajan. Tämä pyritään saavut­ta­maan tiivis­tä­mällä yhteis­työtä EU-instituutioiden kanssa, vahvis­ta­malla alueen roolia kohee­sio­po­li­tii­kassa ja varmis­ta­malla, että alueen erityis­piir­teet ja tarpeet huomioi­daan tulevissa rahoituskehyksissä.

Meidän on muistet­tava ja muistu­tet­tava myös muita siitä, että Suomen EU-liittymissopimuksessa on tunnis­tettu Itä- ja Pohjois-Suomen erityi­so­lo­suh­teet. Harvaan asutus, pitkät etäisyydet ja kylmä ilmasto aiheut­tavat pysyvän kilpai­lu­ky­ky­haitan. Erityis­a­seman vuoksi Itä- ja Pohjois-Suomi on saanut muuta maata korkeampaa tukea muun muassa NSPA-tukea (Northern Sparsely Populated Areas), jonka ansiosta alueella on tapah­tunut paljon myönteistä kehitystä.

Itä- ja Pohjois-Suomen kilpai­lua­semaa tulee tarkas­tella globaa­listi. Itä- ja Pohjois-Suomen haasteet, kuten pitkät etäisyydet ja harva asutus, voidaan kääntää vahvuuk­siksi yhdis­tä­mällä voima­varat erityi­sesti strate­gi­sesti tärkeillä aloilla, kuten kestä­vissä energia­rat­kai­suissa ja digita­li­saa­tiossa sekä saavutettavuudessa.

Strate­ginen viestintä ja aktii­vinen vaikut­ta­mistyö ovat keskei­sessä roolissa, jotta alueen poten­ti­aali ja tarjoamat ratkaisut koko Euroopan yhtei­siin haastei­siin tuodaan näkyviksi. Vaikut­ta­mis­työn painopis­teitä ovat keskeisten päättä­jien kontak­tointi, EU:n monivuo­tisen rahoi­tus­ke­hyksen seuraa­minen ja vaikut­ta­minen kohee­sio­po­li­tiik­kaan sekä digivih­reän siirtymän edistäminen.

Maakun­tien liitot, EU-toimisto ja Europe Direct ‑yhteys­pis­teet (Lapin liitto, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Kainuun liitto, Pohjois-Savon liitto, Etelä-Savon maakun­ta­liitto) yhdis­te­tään tiiviiksi viestin­tä­ver­kos­toksi. Viestin­täyh­teis­työssä paino­te­taan sidos­ryh­mä­vies­tintää, vaikut­ta­mis­vies­tintää ja eritoten EU-komission työoh­jel­maan vaikut­ta­mista. EU-toimiston johdolla aletaan toteuttaa suunni­tel­mal­lista NSPA-vaikuttamisviestintää yhteis­työssä Ruotsin ja Norjan NSPA-toimistojen kanssa.

Itä- ja Pohjois-Suomen huippu­ko­kous, Kuopio 17.1.2025

Lisätie­toja