Tiedotteet

Uusi lehti kääntynyt Pohjois-Karjalan ja Japanin metsäbiotalousyhteistyössä

Pohjoiskarjalainen metsäbiotalousasiantuntijuus oli näkyvästi esillä Tokiossa 14.9.–16.9. järjestetyillä Forestrise-metsämessuilla. Maakunnan toimijoilla oli oma messupiste ja he järjestivät seminaariesityksiä. Kyseessä oli kolmas verkostoitumismatka Japaniin Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon metsäbiotalousyhteistyön kehittäminen 2020–2022 -hankkeen järjestämänä.

Messupisteellä olivat näkyvillä kaikki hankkeeseen osallistuvat organisaatiot ja yritykset.

– Meidän metsäbiotalousosaaminen herätti laajasti kiinnostusta. Jaoimme esitteitä ja kävimme tiiviisti keskusteluita koko messujen ajan. Lisäksi miniseminaariimme osallistui laajasti messupisteellä käyneitä henkilöitä ja muita kiinnostuneita, projektipäällikkö Petteri Ryhänen kertoo.

Miniseminaarissa Jussi Lappalainen esitteli Metsäkeskuksen ratkaisuja metsien inventoinnissa, Ryo Hibiya esitteli Arbonautin ja japanilaisen PreForen välistä yhteistyötä ja Ville Pekkanen kertoi John Deere Forestry:n/Waratahin palveluista metsänhoidossa ja puunkorjuussa.

Messuosallistumisen lisäksi maakunnan metsäbiotalousosaamista esiteltiin Suomen Japanin suurlähetystössä suurlähettiläs Tanja Jääskeläiselle ja Business Finland Tokion Kimmo Ojuvalle. Pienemmällä delegaatiolla tehtiin vierailu Inan kaupunkiin, jossa tutustuttiin paikalliseen metsä- ja ympäristökasvatukseen. Riverian koulutusvientiasiantuntija Katja Väyrynen piti esityksen suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja ympäristökasvatuksesta.

Petteri Ryhäsen mukaan henkilökohtaiset tapaamiset paikan päällä ovat tärkeitä.

– Touko-kesäkuun ensitapaamisten jälkeen tuntui, että uusi lehti on kääntynyt yhteistyön toteutuksessa, ja tunne vahvistui Forestrise-messumatkalla.

Verkostoitumismatkojen ja Forestrise-messuosallistumisen tavoitteena on saada näkyvyyttä ja tunnettuutta pohjoiskarjalaisille metsäbiotalousalan toimijoille sekä laajemminkin maakunnalle, mikä edistää konkreettisen yhteistyön rakentamista Japanin kanssa.

– Olemme keskustelleet ainakin viiden japanilaisen asiantuntijaryhmän vierailusta Pohjois-Karjalaan tutustumaan yrityksiimme ja osaajiimme kuluvan vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa. Ensimmäiset ryhmät ovat jo vahvistaneet vierailuaikataulunsa.

Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon metsäbiotalousyhteistyön kehittäminen 2020–2022 -hanke jatkuu 31.3.2023 saakka. Karelia-ammattikorkeakoulun lisäksi hanketta toteuttavat Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Luonnonvarakeskus LUKE, Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria ja Business Joensuu Oy. Hanke hyödyntää toiminnassaan myös Metsäkeskuksen asiantuntemusta ja Team Finland -verkostoja. Mukana ovat myös useat pohjoiskarjalaiset metsäbiotalousalan yritykset.

Lisätiedot: Petteri Ryhänen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu, p. 046 922 5621, petteri.ryhanen@karelia.fi