Tiedotteet

Maakuntahallitus vieraili Brysselissä

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntia kehitetään merkittävästi EU:n rakennerahastovaroin, ja maakuntien liitot ovat rahoittajaviranomaisia ELY-keskuksen kanssa. Pohjois-Karjalan maakuntahallitus on perinteisesti tehnyt hallituskauden alussa matkan Brysseliin tutustumaan EU-päätöksentekoon sekä tapaamaan viranhaltijoita ja Euroopan parlamentin jäseniä.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto hallinnoi Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon yhteistä Brysselin EU-toimistoa, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa alueiden edunvalvonta.

Lokakuun 23. ja 26. päivinä toteutetulla matkalla olivat puheenjohtaja Hanna Huttusen johdolla Matti Mäntynen (Kontiolahti), Matti Taponen (Lieksa), Birgitta Muukkonen (Kitee), Helena Pakarinen (Tohmajärvi), Hannu Mikkilä (Nurmes) ja Timo Puustinen (Joensuu). Mukana oli myös maakuntavaltuuston puheenjohtaja Seppo Eskelinen Joensuusta ja maakuntaliiton johtoryhmä maakuntajohtaja Markus Hirvosen johdolla. Koko maakuntahallitus ei ollut matkalla työ- ja muiden esteiden vuoksi. Samaan aikaan Brysselissä olivat myös Lapin, Pohjois-Savon, Kainuun ja Etelä-Savon liitot, ja ohjelma oli rakennettu pitkälti yhteiseksi.

EU:n metsäpolitiikka puhututtaa juuri nyt paljon kotimaassa ja tämä asia oli eniten esillä myös vierailulla. Pääviesti maakunnilta on, ettei kansalliseen metsäpolitiikkaan tule puuttua niin tiukasti kuin nyt on suunnitteilla. Suomessa osataan käyttää metsävaroja kestävästi ja metsäbiotaloudesta tulevat eurot ovat tärkeitä vaikeassa globaalissa taloustilanteessa. Erityisesti luonnon ennallistamiseen liittyvät suunnitelmat herättävät huolta. Pohjoiskarjalaiset kutsuivatkin Euroopan komissiossa luonnon monimuotoisuusasioiden parissa työskentelevän viranhaltijan Jakub Wejchertin tutustumaan metsiimme ja metsänhoitoomme.

Maakunnat veivät myös viestiä siitä, että EU:ssa on huomioitava Ukrainassa käytävän sodan vaikutukset saavutettavuuteen. Toimivat liikenneyhteydet takaavat, että itäraja säilyy elinvoimaisena ja yrityksiä houkuttelevana alueena. Tämä vaikuttaa olennaisesti kansalliseen turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

Maakunnat tapasivat vierailulla parlamentien jäsenistä Elsi Kataisen, Mia-Petra Kumpula-Natrin, Mauri Pekkarisen, Nils Torvaldsin, Silvia Modigin ja Teuvo Hakkaraisen.

Pohjois-Karjalan maakuntahallitus kokoontuu maanantaina 31.10. Kokous pidetään Liperissä.

Lisätiedot: maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Huttunen, p. 0400 673 114, hanna.huttunen@eduskunta.fi, maakuntajohtaja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, markus.hirvonen@pohjois-karjala