Tiedotteet
Nelivuotinen AgroRES-hanke lähenee maaliviivaa
AgroRES-hankkeessa on edistetty maatalouden uusiutuvan energian hyödyntämistä ja vaihdettu hyviä käytäntöjä seitsemän EU-maan maakuntien välillä elokuusta 2019 alkaen. Pohjois-Karjalan AgroRES-asiantuntijaryhmä kokoontui 12.5. käymään läpi hankkeen tuloksia, terveisiä Roomassa pidetystä alueidenvälisestä päätöskonferenssista sekä kuulumisia uusiutuvan energian alalta omasta maakunnasta.
Jokaiselle partnerialueelle on laadittu kunkin tarpeista lähtien oma alueellinen toimintaohjelma. Pohjois-Karjalan maakuntaliiton AgroRES-toimintaohjelman keskeinen tavoite on vauhdittaa maatalouden uusiutuvaan energiaan liittyviä kehityshankkeita, joilla myös toteutetaan maakunnan ilmasto- ja energiaohjelmaa IE2030.
- Tämän vuoden alussa mietimme yhdessä ELY-keskuksen kanssa keinoja edistää ja vauhdittaa ilmasto- ja energia-asioita. Päätimme koota ELY-keskuksen kanssa keskeisistä asiantuntijoista koostuvan ryhmän, niin sanotun ilmastonyrkin, jolla ilmasto- ja energiaohjelman toteuttamista maakunnassa vauhditetaan. Asiantuntijaryhmä valmistelee myös sisältöjä ja esityksiä laaja-alaisen kuntien ja muiden sidosryhmien edustajista muodostuvan Ilmasto- ja energiaohjelman 2030 teemaryhmän käsiteltäväksi. ELY-keskus on maakuntaliiton ohella keskeisiä julkisia rahoittajia alueella, maakuntaliiton aluesuunnittelupäällikkö Pasi Pitkänen kertoi.
- Uuden ohjelmakauden rahoituspäätökset ovat viivästyneet Eura 2021:n (EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahastojen hallintajärjestelmä) viiveiden takia, mutta vihdoinkin myös maakuntaliitto pääsee käsittelemään hankehakemuksia järjestelmässä ja purkamaan muodostunutta sumaa, Pitkänen lupasi.
Auto kulkee jätteiden voimalla
Biokaasualan kehityksestä tietoiskun antoi Biokymppi Oy:n toimitusjohtaja Mika Juvonen, joka on osallistunut AgroRES-hankkeeseen sen alusta lähtien. Yritys on mukana myös 2022 tammikuussa hankkeen sivuilla julkaistussa hyvien käytäntöjen oppaassa.
Biokaasun valmistuksessa hyödynnetään jätteitä ja tähteitä, joten se on resurssiviisasta energiaa ja tukee omavaraista kansantaloutta, aluetaloutta ja huoltovarmuutta.
Kiteellä tuotettua biokaasua on maaliskuusta 2023 voinut tankata autoihin Joensuussa Wegas-liikennekaasuasemalla. Myös Kiteellä avautuu Biokympin tankkausasema julkiseen käyttöön 15.5.2023. Liikennekäytön tulevaisuus on epävarmaa, koska henkilö- ja pakettiautoille ennakoidaan polttomoottorikieltoa vuodesta 2035 lähtien. Juvonen näkee kuitenkin biokaasulle kysyntää myös tulevaisuudessa. Jos ajoneuvokaasun kysyntä laskee, tarvetta on teollisuudessa.
Vaikuttaminen ja yhteistyö alan yhdistyksissä ja edunvalvontajärjestöissä sekä edunvalvonta EU:n ja valtion suuntaan on keskeistä biokaasualan kehityksessä.
– Järjestöt keskustelevat ja sopivat keskenään millaisia esityksiä annetaan yhdessä lainvalmistelijoille. Mukana on kunnallisia ja yksityisiä toimijoita, jotka voivat yhdessä paremmin vaikuttaa päättäjiin. Yhteistyö on voimaa, Juvonen totesi.
Uuden hallituksen aloittaessa huomio kohdistuu jakeluvelvoitteen tasoon, eli miten suuri osa liikennepolttoaineiden jakelijoiden toimittamasta energiasta on vähintään oltava peräisin uusiutuvista energialähteistä.
- Meille on merkitystä, onko jakeluvelvoite 14 vai 24 prosenttia. Koska tuottamamme energia on kokonaan peräisin uusiutuvista energioista, jakeluvelvoite vaikuttaa siihen, miten paljon voimme ansaita myymällä ylimääräisiä päästöoikeuksiamme fossiilisten polttoaineiden jakelijoille, Juvonen kertoi.
Kommunikoiva energia ja energiayhteisöt
Projektipäällikkö Kim Blomqvist esitteli Karelia-ammattikorkeakoulun kommunikoivan energian hanketta, jossa on kehitetty energiayhteisöjä ja niihin liittyviä digitaalisia palveluratkaisuja, niiden kestävyyttä ja hiilineutraalisuutta.
- Olemme tehneet digitaalisen, avoimen sovelluksen energiayhteisöille sekä energianhallintapalvelun. Alusta lähtien olemme mieltäneet tämän siltahankkeeksi energiayhteisöjen seuraavalle vaiheelle, koska hankkeen alkaessa kansallinen lainsäädäntökään ei ollut aivan valmis niiden osalta, Blomqvist kertoi.
Blomqvist esitteli työ- ja elinkeinoministeriön vastikään julkaiseman energiayhteisöjen luokittelun ja kertoi, että kiinteistön sisäiset energiayhteisöt ovat mahdollistuneet Fingridin vuoden 2023 alussa tekemän sähkönkulutuspaikkojen tiedonhallinnan päivityksen seurauksena.
Lähienergiayhteisöjen toimintaa ja älykästä energianjakomallia Karelia-ammattikorkeakoulu on pilotoinut 15 vuokra-asunnon rivitalossa Tohmajärvellä. Kohteessa on käytössä aurinkovoimala, maalämpö, kiinteistömittarointi, asuntomittarit sekä pilottia varten kehitetty reaaliaikainen energiayhteisösovellus.
EXPRESS-hanke edistää energiaomavaraisuutta
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto esitteli uuden Interreg Europe ‑ohjelmasta rahoitettavan, alueiden energiaomavaraisuutta ja uusiutuvan energian osuutta edistävän EXPRESS-hankkeen sekä kertasi maakuntaliiton kautta haettavat rahoitusmahdollisuudet ja kannusti aktiivisuuteen rahoitushauissa maakunnan kehityksen hyväksi.
Pohjois-Karjalan ilmasto- ja energiaohjelman IE 2030 toteutusta on seurattu mm. kunnille tehdyllä kyselyllä, miten ilmastonmuutoksen hillinnän tai siihen sopeutumisen toimia on jo toteutettu, mitä asioita on tekemättä, ja mitä uusia keinoja ehkä tarvitaan.
- Ohjelma on kunnianhimoinen, mutta etenee mahdollisuuksia etsien. Tavoitteita pitää uskaltaa asettaa. Esimerkiksi 80 prosentin päästövähennyksen saavuttamiseen ei riitä pelkästään suurimpien päästölähteiden vähentäminen, vaan muidenkin päästölähteiden kohdalla tarvitaan toimia, uusia keinoja ja hybridiratkaisuja. Lisätyötä vaatii myös osallistamiseen liittyvä tavoite eli maakunnan osaamisen ja tutkimustiedon saaminen laajaan käyttöön, maakuntaliiton metsä- ja ilmastoasiantuntija Sari Koivula kertoi.