Ilmastokysymyksiin keskittyville kehittäjille tulee riittämään töitä myös Pohjois-Karjalassa
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on rahoittanut 39 metsätalouteen, biotalouteen, ilmastoon ja energiaan liittyvää hanketta yhteensä 21 miljoonalla eurolla vuosina 2020–2024.
Maakuntaliiton rahoittamien kehittämis- ja investointihankkeiden pääpaino on ollut metsissä ja metsäbiotaloudessa, sillä 81 prosenttia rahoituksesta on käytetty niihin. Metsäsektorin painoarvoa perustelee muun muassa se, että sieltä tulee maakunnan arvonlisäyksestä 10,8 prosenttia ja siellä työskentelee 5,5 prosenttia työllisistä. Samalla Pohjois-Karjalan metsät kasvavat hyvin.
39 hankkeen joukossa on kaikkien aikojen suurin maakuntaliiton rahoittama hankekokonaisuus: Kiteen Puhoksen bioterminaalin uudistamiseen ja kehittämiseen myönnettiin kevättalvella yli neljä miljoonaa euroa Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Terminaalin käyttäjiä ovat muun muassa puu- ja bio- sekä kierrätyspuutuotteiden toimittajat, lämpölaitokset, energiayhtiöt ja metsäalan jalostusyritykset.
Ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen ja sopeutumiseen liittyviä hankkeita on rahoitettu toistaiseksi maltillisesti, yhteensä 1,15 miljoonalla eurolla.
- Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sen hillintä ovat toki olleet osaltaan mukana myös metsiin ja metsäbiotalouteen liittyvissä hankkeissa, mutta jatkossa toivomme enemmän painotusta juuri niihin ilmastokysymyksiin. Erityisesti sopeutumiseen kaivataan tekoja, sillä kielteiset vaikutukset näkyvät jo nyt esimerkiksi luonnossa. Aihepiiri ei ole helppo, joten työtä tulee riittämään hanketoimijoille, maakuntaliiton metsä- ja ilmastoasiantuntija Sari Koivula sanoo.
Hankkeiden kautta tietoa ja osaamista
Sari Koivula on koonnut kaikki maakuntaliiton rahoittamat metsä‑, ilmasto- ja energia-aiheiset hankkeet viimeisen reilun neljän vuoden ajalta. Hankkeet ovat osaltaan toteuttaneet Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman (POKAT 2025) tavoitteita niin elinkeinojen kehittämisen kuin ilmastotyön saralla. Hankkeiden tuloksia tarkastellessa kannattaa huomioida, että ne ovat osa kokonaisuutta.
- Esimerkiksi tutkijoiden työ hankkeissa on tuottanut kattavaa tietoa maakunnan luonnonvaroista sekä metsänhoidollisista toimenpiteistä, joilla talousmetsissä voidaan puuntuotannon rinnalla huolehtia myös hiilivarastoista ja luontoarvoista. Tämän tiedon ja osaamisen jalkauttaminen on työn seuraava askel, Koivula toteaa.
- Turvemaihin liittyvä hanketyö tulee tuottamaan mielenkiintoisia ratkaisuja turpeen korvaamiseen raaka-aineena. Myös varsinaisten turvealueiden ilmastokestävän käytön kehittäminen ennallistamisen rinnalla on uusi ja mielenkiintoinen mahdollisuus elinkeinoelämän monipuolistamiseksi.
Rahoituslähteinä ovat olleet pääosin EU:n rahoitusinstrumentit eli Euroopan aluekehitysrahasto ja Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto. Kansallisia rahoituslähteitä ovat olleet Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen ja Alueelliset innovaatiot ja kokeilut ‑määrärahat. Lisäksi hankkeet ovat saaneet rahoitusta Pohjois-Karjalan tulevaisuusrahastosta ja ympäristöministeriöltä.