AKKE-määräraha

Metsä­bio­ta­louden uudet avaukset ‑kasvuoh­jelma,
määrä­ai­kainen rahoi­tus­haku 4.2.–1.6.2025

Työ- ja elinkei­no­mi­nis­teriö on osoit­tanut Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton käyttöön kansal­lisen ”Alueen kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen” (AKKE) ‑määrä­rahaa Metsä­bio­ta­louden uudet avaukset ‑kasvuoh­jelman toimeen­pa­noon itäisessä Suomessa. Kasvuoh­jelma on osa halli­tus­oh­jelman mukaista Itäisen Suomen ohjelman toimeen­panoa ja sillä toteu­te­taan Suomen kansal­lista biota­lous­stra­te­giaa. Ohjelman rahoitus kohdistuu Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kainuun, Kymen­laakson Pohjois-Karjalan sekä Pohjois-Savon maakuntiin. 

Metsä­bio­ta­louden uudet avaukset ‑kasvuoh­jel­massa tunnis­te­taan toimialan yleisten edelly­tysten pullon­kaulat ja haetaan niihin ratkai­suja mukaan lukien tutkimus‑, kehittämis‑, innovaatio- ja koulu­tus­tar­peet (lyhyellä, keski­pit­källä ja pitkällä aikavä­lillä). Ohjel­malla vahvis­te­taan metsä­bio­ta­louden erityis­osaa­mista ja tutki­mus­kes­kit­tymiä, joita itäisessä Suomessa on koko arvoket­jussa: metsä­ta­lou­dessa, metsän­hoi­dossa ja metsä­tie­toon perus­tu­vissa palve­luissa, materiaali‑, puu‑, kone‑, prosessi- ja energia­tek­no­lo­giassa, kemial­li­sessa metsä­teol­li­suu­dessa ja puutuo­te­teol­li­suu­dessa sekä puura­ken­ta­mi­sessa. Lisäksi ohjel­malla ediste­tään alueen toimi­joiden (erityi­sesti pk-yritysten) TKI-kyvykkyyttä ja kykyä saada tukea kilpail­luista TKI-ohjelmista, kasva­te­taan kansal­lista ja kansain­vä­listä tietoi­suutta Suomen metsä­bio­ta­louden mahdol­li­suuk­sista ja tuetaan yritysten inves­toin­tie­del­ly­tyksiä, kansain­vä­lis­ty­mistä ja vientiä sekä kasvu­po­ten­ti­aalin valjas­ta­mista käyttöön biogee­nisen hiili­diok­sidin taltee­no­tossa ja hyödyntämisessä.

Rahoi­tuksen kohdentuminen

Kasvuoh­jelman rahoi­tuksen pääta­voit­teena on metsä­bio­ta­louden arvon­lisän nosta­minen itäisessä Suomessa. Ohjel­massa tuettavaa kehit­tä­mis­työtä tulee tehdä tiiviissä yhteis­työssä yritysten kanssa, vaikkakin tuensaa­jina ovat julkiset organi­saa­tiot. Tavoit­teena on, että tällä rahoi­tuk­sella ohjelmaa toteu­te­taan 1–3 ylimaa­kun­nal­li­sella hankkeella. Hankkeiden rahoit­ta­mi­sessa painoarvoa annetaan hankkeen toimi­ja­ver­koston ja esitet­tä­vien toimen­pi­teiden kykyyn luoda uutta arvon­lisää metsä­bio­ta­lou­teen ja ohjel­malle asetet­tuihin strate­gi­siin tavoitteisiin.

Hankkeessa voidaan toteuttaa esimer­kiksi seuraavia arvon­li­sän­nos­toon liittyviä strate­gisia tavoit­teita ja toimenpiteitä:

  • Puura­ken­ta­misen ja puutuo­te­teol­li­suuden jalos­tusar­von­nos­toon liittyvä TKI-toiminta (esim. teollisten proses­sien kehit­tä­minen, puuno­suuden lisää­minen, kierto­ta­lous­ma­te­ri­aa­lien käyttö, kompo­siit­ti­tuot­teet, hiilletty puu)
  • Uusien korkean lisäarvon biota­lous­tuot­teiden edistä­minen, kokeilu- ja pilotoin­tiym­pä­ris­töjen hyödyn­tä­minen sekä viennin edistä­minen (esim. nanosel­lu­loosan ja ligniinin erotte­lu­tek­niikan kehit­tä­minen, materi­aa­lien jalos­ta­minen, tuotekehitys)
  • Raaka-aineen saata­vuuden, logis­tiikan ja ohjauksen optimoinnin ja kestä­vyyden parantaminen
  • Kierto­ta­louden ja teollisten ekosys­tee­mien sekä teolli­suuden uudis­tu­misen ja digita­li­saa­tion edistä­minen metsä­bio­ta­louden arvoketjuissa
  • Biogee­nisen hiilen ja hukka­lämmön talteen­ot­toon, vihreän vedyn valmis­tuk­seen sekä vedyn / biokaasun jatko­ja­los­ta­mi­seen liittyvä TKI-toiminta

Hanke­ko­ko­nai­suuk­silla voidaan vahvistaa arvover­kos­tojen sekä pidem­pi­kes­toisten kumppa­nuuk­sien raken­tu­mista. Hankkeen toimen­pi­tei­siin voi sisältyä myös kunnian­hi­moisia kansain­vä­li­sesti tai kansal­li­sesti merkit­täviä valmis­te­lu­toi­men­pi­teitä tai uusia merkit­täviä avauksia arvon­lisän nosta­mi­seksi. Tämä ns. siemen­ra­hoitus voi tähdätä esimer­kiksi korkean tason kansain­vä­li­siin rahoitushakuihin.

Hankkeiden tukikel­poi­suus

Rahoi­tet­ta­vissa hankkeissa tulee olla toteut­tajia useam­masta kuin yhdestä maakun­nasta. Hankkeiden toimen­pi­teiden tulee kohdistua Itäisen Suomen maakun­tiin ja synty­vien julkisten tulosten tulee olla yleisesti hyödyn­net­tä­vissä koko itäisen Suomen alueella. Hankkeelle voidaan myöntää tukea, jos sillä on merkit­tävä vaikutus hankkeen toteut­ta­mi­seksi ja toiminta on voittoa tavoittelematonta.

Tukea voidaan myöntää julki­soi­keu­del­li­selle yhtei­sölle ja yksityi­soi­keu­del­li­selle oikeus­hen­ki­lölle, jolla on riittävät talou­del­liset ja muut edelly­tykset hankkeen toteut­ta­mi­seksi. Ryhmä­hank­keissa kaikkien hakijoiden on täytet­tävä tuen saajalle asetetut edelly­tykset. Maakunnan liitto ei voi myöntää tukea voittoa tavoit­te­le­valle yritykselle.

Rahoi­tusta ei ole tarkoi­tettu nykyisiä raken­teita ylläpi­tä­viin hankkei­siin tai yksit­täisten tilai­suuk­sien tai tapah­tu­mien järjes­tä­mi­seen. Rahoi­tusta ei myönnetä toimin­ta­tu­kena hakijan normaa­lista toimin­nasta aiheu­tu­viin kustannuksiin.

Kehit­tä­mis­hank­keissa tuen määrä on pääsään­töi­sesti enintään 80 % hyväk­syt­tä­vistä kokonais­kus­tan­nuk­sista. Hankkeissa tulee käyttää flat rate 7 % tai flat rate 40 % kustan­nus­mallia. Ohjelman rahoit­ta­vana viran­omai­sena toimii Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto, joka hyväksyy käytet­tävän kustan­nus­mallin. Lisätietoa kustan­nus­mal­leista Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton netti­si­vuilta löyty­västä AKKE-hakuohjeessa.

Haettava rahoitus on yhteensä 2 424 500 euroa. Haku on auki 4.2.–1.6.2025. Määrä­ra­halla rahoi­tet­tavat hankkeet voivat käynnistyä aikai­sin­taan 15.8.2025 ja hankkeiden tulee päättyä viimeis­tään 30.6.2028.

Rahoi­tusta haetaan AKKE-tukihakemuslomakkeella. Allekir­joi­tettu rahoi­tus­ha­kemus tulee jättää sähkö­pos­titse [email protected] tai postitse osoit­tee­seen: Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto, Silta­katu 2, 80100 Joensuu.

Ennen hakemuksen jättä­mistä tulee neuvo­tella rahoit­ta­ja­vi­ran­omaisen kanssa hankkeen sisäl­löistä ja hankesuunnitelmasta.

Lisätie­toja

Rahoi­tus­haun hakulo­mak­kee­seen, kustan­nus­mal­leihin tai muihin hanke­tek­ni­siin liitty­vissä kysymyk­sissä yhteys­hen­ki­löinä toimivat Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton rahoi­tus­asian­tun­tijat Tiina Hyvärinen, p. 050 4416731 [email protected]  ja Ulla-Riitta Pölönen, p. 050 4771023, [email protected])  

Kumppa­nuus­haun yhteys­hen­kilöt maakunnittain:

Etelä-Savo: rahoi­tus­asian­tun­tija Sanna­mari Markkanen, p. 040 5545 912, [email protected]

Etelä-Karjala: alueke­hi­tys­pääl­likkö Laura Peuhkuri p. 040 631 5970, [email protected]

Kainuu: alueke­hi­tys­joh­taja Jouni Ponnikas, 040 574 0804, [email protected]

Kymen­laakso: kehit­tä­mis­pääl­likkö Kirsi Tallinen, p. 040 653 5339, [email protected]

Pohjois-Karjala: metsä- ja ilmas­to­asian­tun­tija Sari Koivula p. 040 518 6326, [email protected]

Pohjois-Savo: ohjel­ma­pääl­likkö Soile Juuti, 044 714 2637, [email protected]  

Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) ‑määrä­raha

Työ- ja elinkei­no­mi­nis­teriö on osoit­tanut Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton käyttöön kansal­lisen ”Alueen kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen” (AKKE) ‑määrä­ra­hasta alueel­listen innovaa­tioiden ja kokei­lujen edistä­mi­seen 458 000 euroa. AKKE-määrärahaa käyte­tään Pohjois-Karjalan maakun­taoh­jelman ja työ- ja elinkei­no­mi­nis­te­riön 23.3.2023 päätöksen mukai­sesti tukemaan alueel­lista tutkimus‑, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa.

Rahoi­tuksen kohdentuminen

Määrä­ra­halla rahoi­tet­ta­vien toimen­pi­teiden tulee olla selkeästi rajat­tuja, konkreet­tisia kehittämis- ja inves­toin­ti­hank­keita. Rahoi­tuksen tavoit­teena on lisätä TKI-toimintaa tekevien yritysten määrää ja parantaa yritysten innovaa­tio­ky­vyk­kyyttä. Rahoi­tuk­sella tuetaan alueel­lisia innovaa­tio­eko­sys­tee­mejä. Rahoitus vahvistaa erityi­sesti kuntien kehitys­yh­tiöiden tai kuntien ja muiden yritysten kehit­tä­mi­sor­ga­ni­saa­tioiden kytke­mistä mukaan TKI-toimintaan sekä pk-yritysten aktivoi­mista. Rahoitus mahdol­listaa myös pieniä ja ketteriä kokei­luja, jotka voivat johtaa suurem­piin hankkei­siin muista rahoi­tus­läh­teistä. Erityi­sesti rahoi­tuksen suuntaa­mi­sessa kannus­te­taan eri alueilla olevan korkea­ta­soisen osaamisen laajaan hyödyn­tä­mi­seen alueiden välisessä yhteis­työssä. Määrä­rahaa voidaan käyttää esimer­kiksi Pohjois-Karjalan vahvuuk­siin ja erikois­tu­mi­seen perus­tu­viin pieni­muo­toi­siin kehittämis‑, kokeilu- ja selvityshankkeisiin.

Määrä­ra­halla rahoi­tet­ta­vien hankkeiden tulee vastata vähin­tään yhteen seuraa­vista kriteereistä:

• Hanke tukee pk-yritysten tutkimus‑, kehittämis- ja innovaa­tio­toi­mintaa ja parantaa näin pk-yritysten innovaa­tio­ky­vyk­kyyttä
• Hanke vahvistaa alueen innovaa­tio­eko­sys­teemiä
• Hanke laajentaa TKI-toimintaan osallis­tu­vien tahojen joukkoa

Rahoi­tusta ei ole tarkoi­tettu nykyisiä raken­teita ylläpi­tä­viin hankkei­siin tai yksit­täisten tilai­suuk­sien tai tapah­tu­mien järjes­tä­mi­seen. Rahoi­tusta ei myönnetä toimin­ta­tu­kena hakijan normaa­lista toimin­nasta aiheu­tu­viin kustannuksiin.

Hankkeiden tukikel­poi­suus

Hankkeelle voidaan myöntää tukea, jos sillä on merkit­tävä vaikutus hankkeen toteut­ta­mi­seksi ja toiminta on voittoa tavoit­te­le­ma­tonta. Lisäksi kehit­tä­mis­hank­keena tuettavan toiminnan tulosten tulee olla yleisesti hyödyn­net­tä­vissä yhtä toimijaa laajemmin.

Tukea voidaan myöntää julki­soi­keu­del­li­selle yhtei­sölle ja yksityi­soi­keu­del­li­selle oikeus­hen­ki­lölle, jolla on riittävät talou­del­liset ja muut edelly­tykset hankkeen toteut­ta­mi­seksi. Jos kyse on yhteis­hank­keesta, kaikkien hakijoiden on täytet­tävä tuen saajalle asetetut edelly­tykset. Maakunnan liitto ei voi myöntää tukea yksit­täi­selle yrityk­selle sen oman liike­toi­minnan kehittämiseen.

Rahoi­tusta voidaan myöntää pääsään­töi­sesti kokonais­kus­tan­nuk­sil­taan noin 60 000 euron hankkeille. Kehit­tä­mis­hank­keissa tuen määrä on pääsään­töi­sesti enintään 80 % hyväk­syt­tä­vistä kokonais­kus­tan­nuk­sista. Hankkeissa, joka sisältää inves­toin­teja, tuen määrä on enintään 70 %. Kehit­tä­mis­hank­kee­seen sisäl­tyvän inves­toinnin osuus on enintään 50 % hyväk­syt­tä­vistä kokonaiskustannuksista.

Hakijoita kannus­te­taan käyttä­mään erityi­sesti kertakorvaus-kustannusmallia, jossa tuki myönne­tään rahoi­tus­ha­ke­muk­sessa ja ‑päätök­sessä yksilöi­tyjen toimen­pi­teiden ja tuotosten perus­teella. Kerta­kor­vaus­hank­keen kustan­nusten lasken­ta­pe­rus­teena käyte­tään joko tosia­sial­lisia kustan­nuksia tai flat rate 7 % kustan­nus­mallia, ja palkka­kus­tan­nusten osalta tosia­sial­li­sesti aiheu­tu­neina kustannuksina. 

Muissa kuin kerta­kor­vaus­kus­tan­nus­mallin AKKE-hankkeissa käyte­tään pääsään­töi­sesti flat rate 40 % kustan­nus­mallia, jolloin kaikki muut hankkeen kustan­nukset kuin palkka­kus­tan­nukset korva­taan summalla, joka on 40 % hyväk­syt­tä­vistä palkkakustannuksista.

Lisätietoa kustan­nus­mal­leista AKKE-hakuohjeessa.

Rahoi­tuksen hakeminen 

AKKE-rahoituksessa on jatkuva haku 30.6.2025 saakka. Saapu­neita hakemuksia otetaan käsit­te­lyyn kokous­ryt­miikan mukai­sessa aikataulussa.

Rahoi­tus­ha­kemus tulee jättää sähkö­pos­titse [email protected] tai postitse osoit­tee­seen: Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto, Silta­katu 2, 80100 Joensuu. Rahoi­tusta haetaan määrä­muo­toi­sella lomak­keella. Ennen hakemuksen jättä­mistä on suosi­tel­tavaa neuvo­tella rahoit­tajan kanssa hankesuunnitelmasta.