AKKE-määräraha
Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) ‑määräraha
Työ- ja elinkeinoministeriö on osoittanut Pohjois-Karjalan maakuntaliiton käyttöön kansallisen ”Alueen kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen” (AKKE) ‑määrärahasta alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen edistämiseen 458 000 euroa. AKKE-määrärahaa käytetään Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman ja työ- ja elinkeinoministeriön 23.3.2023 päätöksen mukaisesti tukemaan alueellista tutkimus‑, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa.
Rahoituksen kohdentuminen
Määrärahalla rahoitettavien toimenpiteiden tulee olla selkeästi rajattuja, konkreettisia kehittämis- ja investointihankkeita. Rahoituksen tavoitteena on lisätä TKI-toimintaa tekevien yritysten määrää ja parantaa yritysten innovaatiokyvykkyyttä. Rahoituksella tuetaan alueellisia innovaatioekosysteemejä. Rahoitus vahvistaa erityisesti kuntien kehitysyhtiöiden tai kuntien ja muiden yritysten kehittämisorganisaatioiden kytkemistä mukaan TKI-toimintaan sekä pk-yritysten aktivoimista. Rahoitus mahdollistaa myös pieniä ja ketteriä kokeiluja, jotka voivat johtaa suurempiin hankkeisiin muista rahoituslähteistä. Erityisesti rahoituksen suuntaamisessa kannustetaan eri alueilla olevan korkeatasoisen osaamisen laajaan hyödyntämiseen alueiden välisessä yhteistyössä. Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi Pohjois-Karjalan vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin kehittämis‑, kokeilu- ja selvityshankkeisiin.
Määrärahalla rahoitettavien hankkeiden tulee vastata vähintään yhteen seuraavista kriteereistä:
• Hanke tukee pk-yritysten tutkimus‑, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa ja parantaa näin pk-yritysten innovaatiokyvykkyyttä
• Hanke vahvistaa alueen innovaatioekosysteemiä
• Hanke laajentaa TKI-toimintaan osallistuvien tahojen joukkoa
Rahoitusta ei ole tarkoitettu nykyisiä rakenteita ylläpitäviin hankkeisiin tai yksittäisten tilaisuuksien tai tapahtumien järjestämiseen. Rahoitusta ei myönnetä toimintatukena hakijan normaalista toiminnasta aiheutuviin kustannuksiin.
Hankkeiden tukikelpoisuus
Hankkeelle voidaan myöntää tukea, jos sillä on merkittävä vaikutus hankkeen toteuttamiseksi ja toiminta on voittoa tavoittelematonta. Lisäksi kehittämishankkeena tuettavan toiminnan tulosten tulee olla yleisesti hyödynnettävissä yhtä toimijaa laajemmin.
Tukea voidaan myöntää julkisoikeudelliselle yhteisölle ja yksityisoikeudelliselle oikeushenkilölle, jolla on riittävät taloudelliset ja muut edellytykset hankkeen toteuttamiseksi. Jos kyse on yhteishankkeesta, kaikkien hakijoiden on täytettävä tuen saajalle asetetut edellytykset. Maakunnan liitto ei voi myöntää tukea yksittäiselle yritykselle sen oman liiketoiminnan kehittämiseen.
Rahoitusta voidaan myöntää pääsääntöisesti kokonaiskustannuksiltaan noin 60 000 euron hankkeille. Kehittämishankkeissa tuen määrä on pääsääntöisesti enintään 80 % hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Hankkeissa, joka sisältää investointeja, tuen määrä on enintään 70 %. Kehittämishankkeeseen sisältyvän investoinnin osuus on enintään 50 % hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista.
Hakijoita kannustetaan käyttämään erityisesti kertakorvaus-kustannusmallia, jossa tuki myönnetään rahoitushakemuksessa ja ‑päätöksessä yksilöityjen toimenpiteiden ja tuotosten perusteella. Kertakorvaushankkeen kustannusten laskentaperusteena käytetään joko tosiasiallisia kustannuksia tai flat rate 7 % kustannusmallia, ja palkkakustannusten osalta tosiasiallisesti aiheutuneina kustannuksina.
Muissa kuin kertakorvauskustannusmallin AKKE-hankkeissa käytetään pääsääntöisesti flat rate 40 % kustannusmallia, jolloin kaikki muut hankkeen kustannukset kuin palkkakustannukset korvataan summalla, joka on 40 % hyväksyttävistä palkkakustannuksista.
Lisätietoa kustannusmalleista AKKE-hakuohjeessa.
Rahoituksen hakeminen
AKKE-rahoituksessa on jatkuva haku. Saapuneita hakemuksia otetaan käsittelyyn kokousrytmiikan mukaisessa aikataulussa.
Rahoitushakemus tulee jättää sähköpostitse [email protected] tai postitse osoitteeseen: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Siltakatu 2, 80100 Joensuu. Rahoitusta haetaan määrämuotoisella lomakkeella. Ennen hakemuksen jättämistä on suositeltavaa neuvotella rahoittajan kanssa hankesuunnitelmasta.